Mnie dopadły bóle w całym odcinku krzyżowym i promieniują niestety na pośladki. Najpierw bolało od strony lewego biodra, później prawego, a teraz od 2-3 dni na samym środku. Mąż już masaże mi robi, ale dużo to nie daje. Mam problemy ze wstawaniem jak leżę czy siedzę, z chodzeniem czasami nawet. Z wanny sama się nie podniosę bo mam tak przeszywający ból. No ale cóż. Trzeba jeszcze przeżyć te 2 miesiące.
A do tych bóli muszę się po prostu przyzwyczaić. I bez ciąży miałam problemy z kręgosłupem bo cierpię na hiperlordozę (pogłębienie naturalnego wygięcia kręgosłupa) i z tego powodu chodziłam już na rehabilitację. Cieszę się jednak, że te bóle dopadły mnie dopiero teraz, a nie od początku ciąży![]()
Używanie znaków interpunkcyjnych nie gryzie, a ułatwia czytanie innym forumowiczom :P
W mojej ciążowej ksiażce znalazłam
"W oczekiwaniu na dziecko" H. Murkoff, S. MazelWygląda na to, że dziecko zaczyna "działać" ci na nerwy, a ściślej mówiąc na nerw kulszowy. W drugiej połowie ciąży dziecko stara się powoli ustawić w pozycji do porodu (duży plus), a wówczas jego główka oraz ciężar coraz większej macicy mogą wywierać ucisk na nerw wychodzący z dolnego odcinka kręgosłupa (duży minus). Rwa kulszowa objawia się ostrym, przenikliwym bólem, mrowieniem i drętwieniem, rozpoczynającym się w okolicy lędźwi lub pośladków i często promieniującym w dół nogi. Ból ten może być niekiedy bardzo silny; czasem mija gdy dziecko zmieni ułożenie ciała, ale może też utrzymać się aż do narodzin maleństwa, a niekiedy dłużej.
Co zrobić, by dziecko przestało uciskać na nerwy, oraz jak uśmierzyć ból? Spróbuj postępować wedle następujacych zasad:
- Usiądź. Często ból w okolicy lędzwiowej i nodze staje się mniej dokuczliwy, gdy zmienia się pozycję ze stojącej na siedzącą lub leżącą - musisz sama się przekonać, która pozycja będzie dla ciebie wygodna
- Ogrzej obolałe miejsce, przykładając na nie ciepły okład lub biorąc ciepłą kąpiel
- Ruszaj się. Kołysanie biodrami lub wykonanie kilku ćwiczeń rozciągających powinno zmniejszyć dolegliwość
- Pływaj. Ponieważ pływanie i ćwiczenia w wodzie nie obciążają ciała, są szczególnie wskazane przy bólach lędźwiowych. Pływanie powoduje rozciąganie oraz wzmacnianie mięśni pleców, co pomaga uśmierzyć ból
[LIST]Szukaj alternatywnych rozwiązań. Metody medycyny uzupełniającej, na przykład akupunktura, kręgarstwo lub masaż terapeutyczny (wykonany przez osobę przeszkoloną i posiadającą odpowiednie certyfikaty) także mogą ulżyć przy rwie kulszowej.
Jeśli ból jest wyjątkowo silny, zapytaj lekarza, jakie leki przeciwbólowe może ci polecić na twoją przypadłość.
Mnie też dziś dopadł taki ból w okolicy kości ogonowej. Powinnam leżeć , ale nie wytrzymuje i pojechałam z mężem na zakupy i oczywiste było to, że się ból tylko nasili. Zaraz przetestuję okład ciepły na plecy może coś pomoże. Pewnie tabletek nie można brać? więc trzeba sobie inaczej radzić. A mój ginekolog własnei wyjechał na 3 tyg wczasy, ja tu cierpie a on się wyleguje na plaży :)
Jeśli chodzi o ból pupy za dnia, przy siedzeniu to mogę polecić stosowanie poduszki poporodowej. Niektóre są naprawdę ładne i dobrze wykonane. A przy tym bardzo pomagją i przed porodem, i jak sama nazwa wskazuje, także po. Do tego w moim przypadku nie mogło obyć się niestety bez miejscowego chłodzenia, tzn. pomagałam sobie żelami, które trochę przynosiły ulgi w nocy, gdzie no... niestety na siedząco się spać nie dało. HarpagonForte Max się w moim przypadku bardzo sprawdził, ale są też inne - https://bola-miesnie.pl/bol-miesni-wybrac/
Trzymajcie się kobietki!!!